2019年高考英语阅读理解答题技巧

(15页)

'2019年高考英语阅读理解答题技巧'
阅读理解 是英语能力培养的重点项目,是考试的一个重要题型,分值高、题量大。阅读理解考查的根本是检验学生对有关信息的加工能力。 阅读理解能力的重要标志是阅读速度和理解力的正确率。 因此,阅读理解的功夫应下在平时。多分析题型,多了解考点,真正做到有的放矢,提高命中率。有关阅读理解题目主要有以下几种:推 理 判 断 型词 义 猜 测 型事实细节型 主旨大意型命 题 类 主旨大意题干扰项 可能是文中某个具体事实或细节。干扰项 可能是从文中某些 (不完全的) 事 实或细节片面推出的错误结论。干扰项 可能属非文章事实的主观臆断。(正确) : 据文章全面理解而归纳概括出来的;不能太笼统、言过其实或以偏概全。主旨大意题的常见的提问形式:1)What does the writer mainly tell us? 2)Which of the following can summar-ise the main idea of this text?3)Which of the following best expresses the main idea?4)Which is the subject discussed in the text?6)What’s the best title for this passage?[练习]---主旨大意题Passage 1 In spite of the fact that cars from Germany and Japan are flooding the American market, Ford, General Motors and Chrysler are employing more workers than ever before. The flood of cheaper for-eign cars has not cast American autoworkers their jobs as some experts predicted. Ford operates as far as Asia, and General Motors is considered Australian’s biggest employer. Yet General Motors has its huge American work force and employs hundreds of people every day to meet the needs of an insatiable(不能满足的)society.Question: Which of the following statements best expresses the main idea of the paragraphA. GM is one of the largest car producers.B. Ford operates not only in the U.S.A., but also in Asia.C. The foreign cars have not taken away the jobs of American autoworkers.D. The flood of the cheaper foreign cars is terrible for American autoworkers.【解析】答案为C。take sth. away of sb.和 cast sb. sth. 的意思相似。 本段落以一、二句引出要表达的主题,在主题句出现后,再举例子陈述细节或继续论证。 寻找主题句往往是做好此类题的关键。每段的主题句(常在首句、尾句、首尾句、段落中和归纳分析)一般都用来表示一个段落的主旨大意。事实细节题 解题原则:忠实于原文上下文及全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。事实细节型 文章中心是论点,事实细节是论据或主要理由;有关细节的问题常对文中某个词语、某句子、某段落等细节及事实进行提问,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。 提问的特殊疑问词常有:what, who, which, where, how, why 等。 事实细节题干扰项 范围过大、过小 。干扰项 偷换概念。干扰项 正误并存,某个分句是正确的。解题方法 : 原文定位法。1. 查读法:带着问题寻找答案,把注意力集中在与who, what, when, where问题有关的细节上。2. 细心! 在阅读理解中,要求查找主要事实和特定细节问题常有以下几种命题方式:1)Which of the following statements is true?2)Which of the following is not mentioned in the text?3)The author ( or the passage) states that___.4)According to the passage, when ( where, why, how, who, what, which, etc.)___?[练习]---事实细节型 Passage2 The human body is a living machine, and like all machines, it needs fuel to supply it with energy. That is the food we eat. But how much do we need to stay healthy? The energy value of food is usually measured in calories. A calorie is the amount of heat required to raise the temperature of 1kg of water by 1℃. The number of calories people need per day is different, as the chart shows…… CALORIES NEEDED PER DAYBaby                       750Office worker                                       2,700Child aged 8           2,100      Wo
关 键 词:
2019 年高 英语 阅读 理解 答题 技巧
 天天文库所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
关于本文
本文标题:2019年高考英语阅读理解答题技巧
链接地址: https://www.wenku365.com/p-44789038.html
关于我们 - 网站声明 - 网站地图 - 资源地图 - 友情链接 - 网站客服点击这里,给天天文库发消息,QQ:1290478887 - 联系我们

本站为“文档C2C交易模式”,即用户上传的文档直接卖给(下载)用户,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有【成交的100%(原创)】。本站是网络服务平台方,若您的权利被侵害,侵权客服QQ:1290478887 欢迎举报。

1290478887@qq.com 2017-2027 https://www.wenku365.com 网站版权所有

粤ICP备19057495号 

收起
展开